zmrzlina
Medzi základné ingrediencie tejto lahôdky patria :
Smotana –smotana na šľahanie dodáva zmrzline jemnosť a krémovú príchuť, kyslá smotana je vhodná pri vanilkovej zmrzline, pretože pri ovocných typoch narúša chuť ovocia.
Mlieko – použite plnotučné mlieko, ktoré obsahuje najviac tuku, nízkotučné by dodalo zmrzline vodovú príchuť a hotový produkt by bol príliš riedky. Môžete použiť i sójové mlieko.
Cukor –obyčajný cukor, med alebo trstinový cukor dodajú zmrzline sladkosť.
Ochucovadlá – pridajú produktu konkrétnu chuť, ktorú chcete dosiahnuť. Najčastejšie sa používa vanilka, ovocie, čokoláda, sirupy, oriešky, sušienky a pod. Výsledná chuť zmrzliny je na vás.
Vajcia- i keď vajca zabezpečujú stuhnutie zmesi a dodávajú zmrzline pevný tvar, nie sú pri výrobe nutnosťou. Vaječné zmrzliny sú oveľa náročnejšie na prípravu.
Na výrobu vanilkovej zmrzliny (bez požitia vajec) spotrebujeme:
1 šálku plnotučného mlieka
1 šálku cukru
1 šálku pol na pol (polovica šálky mlieko, polovica cukor)
1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu (po prípade spracovaného vanilkového lusku a v najhoršom prípade 2 balíky vanilínového cukru)
2 šálky chladenej smotany na šľahanie
štipka soli
1.Šálku plnotučného mlieka ohrievame v bain-marie alebo v silnej panvici pri strednej teplote variča. Keď okraje mlieka začnú bublať, odstavíme ho na studenú platňu.
2.Pridáme šálku cukru (alebo necelú šálku cukru a 2 balíky vanilínového cukru, ak nemáme vanilkový extrakt) a štipku soli a miešame, pokiaľ sa nerozpustia v teplom mlieku.
3.Po dokonalom zmiešaní pridáme ostatné ingrediencie – šálku pol na pol, vanilkový extrakt a 2 šálky smotany na šľahanie. Zmes poriadne premiešame, ingrediencie musia utvoriť jednu konzistenciu.
4.Celú zmes prelejeme do sklenenej misky a chladíme ponorením do väčšej misky s chladnou vodou.
5.Hneď ako sa nám zmes vychladí, zakryjeme ju plastovými obalom a vložíme do chladničky, kde pobudne 4 až 24 hodín. Tento krok dodá zmesi lepšie vlastnosti pre výrobu zmrzliny.
6.Po uplynutí určeného času, vytiahneme misku so zmesou z chladničky a poriadne ju premiešame.
7.Pomiešanú zmes riadne prikryjeme plastovým obalom alebo fóliou, aby dovnútra misky neprechádzal vzduch a odložíme ju na dve hodiny do mrazničky.
8.Po dvoch hodinách misku vytiahneme a vyšľaháme ručným mixérom, aby sme odstránili ľadové kryštáliky, ktoré sa v zmrzline teraz nachádzajú. Ručný mixér môžeme nahradiť i šľahačom alebo obyčajnou vidličkou, ale bude to fyzicky i časovo náročnejšie.
9.Opäť vložíme do mrazničky a po dvoch hodinách zmes vyberieme a vyšľaháme. Ak je zmes ešte stále dosť riedka, vrátime ju do mrazničky a počkáme pokiaľ nezhustne, až potom vyšľaháme.
10.Dostatočne stuhnutú zmes môžeme dochutiť nakrájaným ovocím ,sušienkami alebo čokoládou, ktoré vmiešame do zmrzliny.
11.Hotovú a dochutenú zmes premiestnime zo sklenenej misky do plastovej zatváracej dózy. Dóza avšak nemôže byť naplnená až po okraj, pretože zmes sa môže ešte zväčšiť.
12.Prikrytú dózu vložíme do mrazničky a počkáme pokiaľ dostatočne stuhne.
13.Konzumujeme.